Uusi musikaali Mathilda Wreden elämästä ensiesityksessä Turussa keväällä 2022!

Mathilda Wrede Kuvaaja: Nyblin Daniel, 1880–1889 Museovirasto

Mathilda Wrede oli nuori aatelisnainen Vaasasta, joka jätti perintönsä, maineensa ja varakkaan tulevaisuuden voidakseen toimia vankilatyössä. Hänet on valittu Yleisradion Suuret suomalaiset -äänestyksessä sadan merkittävimmän suomalaisen joukkoon. Hänen tarinansa on oman musikaalin arvoinen ja peilaa ajankohtaisia ulkopuolisuuden, anteeksiannon ja periksiantamattomuuden teemoja.

Mathilda Wrede puhui Jumalasta ja toivosta aikansa pahimmille rikollisille. Tyypillinen naisen asema tai vankilanjohtajien ja sukulaisten vähättelevät mielipiteet eivät estäneet häntä. Hänen sisimpänsä palo ja suorat sanansa tekivät hänestä maineikkaan rikollisten ja murhamiesten ystävän. Puukkojunkkarit Isotalon Antti ja Matti Haapoja tapasivat Mathildan ja hänen kohtaamisessa vaikutti syvästi molempien miesten elämään.

1800-luvun lopun teollinen kehitys ja junien tuomat mahdollisuudet veivät Mathildaa ympäri Suomea. Pahamaineisessa Kakolassa hän tapasi vuosikymmenten ajan elinkautisvankeja ja eristysselleissä olevia vankeja, joita kukaan ei kohdellut inhimillisesti. Matti Haapojan kanssa käydyt keskustelut herättivät kiinnostusta myös julkisuudessa.

Mathilda Wreden tarina on tarina periksiantamattomuudesta, ennakkoluulojen rikkomisesta ja nuoresta naisesta jolla oli intohimo auttaa kaikista vähempiosaisia. 1800-luvun luokkaerot ja suomalaisten asenteet vankeja kohtaan peilaavat samoja inhimillisyyden teemoja, joita me käsittelemme tänäkin päivänä yhteiskunnassa. Miten löytää oma tie elämässä? Mitä vääryyttä tehneet ihmiset ansaitsevat teoistaan? Kuka voi tuoda valoa ihmisen sisimmän pimeisiin tyrmiin?

Musikaalin kerronnan ja visuaalisuuden kautta haluamme kertoa Mathilda Wreden tarinan taidokkaalla ja koskettavalla tavalla. Teatteri puro on käsikirjoittanut kaksi omaa musikaalia vuosina 2017 ja 2019 ja pitänyt useita lavataiteen työpajoja jo vuoden ajan.